HOME PLANNING
Aparatura verificari tehnice

La ce sa ne uitam cand vizitam constructia?

Trebuie examinate, pe langa interiorul constructiei, si spatiile comune, racordul la utilitati, amenajarile exterioare, montarea echipamentelor prevazute in proiect (generator, pompe, sisteme ventilatie, sisteme anti incediu), chiar daca imobilul pe care intentionam sa il cumparam se afla intr-un ansamblu rezidential. In cele din urma, nu achizitionam doar locuinta, ci materializarea unui proiect tehnic in teren, cu toate elementele interioare sau exterioare autorizate de autoritati.

PreturiLista documente

Cum ne raportam fata de agentul imobiliar?

Aducem in plus o opinie tehnica, specializata, fata de simpla intermediere imobiliara pe care o poate oferi un agent imobiliar. Trebuie retinut ca de regula, agentul imobiliar nu are specializare sau atestare tehnica, prin urmare nu este calificat sa emita opinii tehnice despre obiectul achizitiei. Informatiile pe care le poate oferi despre detaliile constructiei sunt de obicei preluate de la investitor si nu ca urmare a consultarii unor specialisti atestati de Inspectoratul de Stat in Constructii sau proiectanti care au urmarit implementarea proiectului.

De ce este importanta cartea tehnica a constructiei?


Cartea tehnica a constructiei reprezinta "pasaportul" sau registrul constructiei, este un ansamblu de documente verificat periodic de Inspectoratul de Stat in Constructii, unde gasim ce a fost proiectat, tipul si calitatea materialelor puse in opera, greselile din timpul executiei, inspectiile autoritatilor si modul de intretinere si utilizare al constructiei.

Care sunt principalele greseli in executie?

Calitatea unei constructii este data in principal de investitor, pentru ca, prin bugetul alocat, investitorul stabileste standardul de calitate pentru proiectare, executie, verificarea executiei in santier si achizitia de materiale conforme.  Principalele greseli rezulta din nerespectarea proiectului tehnic si neintocmirea cartii tehnice a constructiei conform legislatiei.

Care este garantia constructiei?


Investitorul/dezvoltatorul este obligat prin lege sa ofere o garantie imobilului, pentru blocuri este de minim trei ani si pentru case categoria importanta D este de un an. Dupa expirarea garantiei, proprietarul/asociatia de proprietari organizeaza receptia finala si ii aduce la cunostinta dezvoltatorului defectele si neconformitatile identificate pe parcursul utilizarii.

Este obligatorie cartea tehnica a constructiei?

Da, cartea tehnica se intocmeste in mod obligatoriu de catre investitor, pentru toate elementele din autorizatia de construire, indiferent de natura fondurilor sau dimensiunea investitiei ori tipul de dezvoltator. Cartea tehnica trebuie sa contina documentatia de la certificatul de urbanism pana la receptia constructiei.

Ce este proiectul tehnic de executie?


Este proiectul care se pregateste in mod obligatoriu, dupa obtinerea autorizatiei de construire si vizarea planurilor spre neschimbare. Proiectul tehnic de executie este pregatit pe specialitati si contine detalii de executie, caiete de sarcini privind modul de executie, si este verificat ulterior de verificatori tehnici autorizati. Este in sarcina investitorului sa faca verificarea proiectelor tehnice de executie (faza P.Th) si prezenta documentului este obligatorie in santier pe durata de executie a lucrarilor.

De ce am nevoie de diriginte de santier?


Dirigintele de santier are rolul de consultant tehnic si va ajuta in colaborarea cu proiectantii, cu institutiile ce au atributii de control, inspecteaza calitatea lucrarilor de constructii realizate de executant si asigura secretariatul tehnic al comisiei de receptie la terminarea lucrarilor. Contractarea unui diriginte de santier atestat de Inspectoratul de Stat in Constructii este obligatorie prin lege pentru toate constructiile, indiferent de categoria de importanta si dimensiune, o data ce o autorizatie de construire a fost obtinuta.

Ce este auditul tehnic in constructii?


In cadrul auditului tehnic, se verifica documentatiile tehnice pentru conformitate cu legislatia specifica, se fac verificari in teren privind respectarea proiectului tehnic, se fac inspectii tehnice cu aparatura specifica pentru stabilirea nivelului calitativ si identificarea defectelor. La finalul auditului, se intocmeste un raport detaliat privind starea constructiei. Auditul tehnic este un element important in cadrul procesului de urmarire curenta a constructiilor, obligatie legala a proprietarilor/asociatiilor de proprietari.

HOME PLANNING
gtag('config', 'AW-873566790');